Ludo Van Campenhout

Op 27 november 1966 werd in Schoten Ludo Van Campenhout geboren. Hij studeerde aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Merksem. Later volgde Ludo toegepaste economische wetenschappen aan de UFSIA. Nadien behaalde hij nog een postgraduaat verzekeringsmanagement. Dit betekende voor Ludo niet het einde van zijn universitaire carrière, tot 1994 was hij assistent Economische Politiek aan de UFSIA.

Als voormalig kabinetschef van havenschepen Leo Delwaide bouwde Ludo heel wat internationale contacten op. Zo staat hij bekend als een vriend van de Joodse, de Indische en de Chinese gemeenschap. Ook binnen het holebi-milieu staat Ludo bekend voor zijn engagement.

Politiek engagement

Ludo’s ouders waren kleine zelfstandigen met het populaire volkscafé Den Totskop in Merksem. Sport en politiek zijn veruit de populairste gespreksonderwerpen aan de toog. Zo kreeg Ludo de politieke microbe al op jonge leeftijd te pakken.

Bij de N-VA voelt hij zich sinds 2011 thuis. Als lid van het afdelingsbestuur stad Antwerpen en district Antwerpen kan hij zijn engagement omzetten in de praktijk.

Thuis in het stadhuis

Als Antwerpse schepen bouwde Ludo al heel wat ervaring op. Bevoegd voor onder meer publiek domein, sport, diamant, markten & foren, personeel, economie, toerisme, openbare werken en stadsontwikkeling, drukte hij zijn stempel op de stad. De populaire stadsfietsen Velo, de luifel van het Theaterplein, het museum Red Star Line, het lichtplan met nieuwe energiezuinige en sfeervolle LED-verlichting en de Chinese pagodepoort zijn enkele van zijn paradepaardjes. Steden voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst binnen een internationale omgeving, is voor Ludo een passie. Antwerpen moet een hippe en trendy stad blijven, met respect voor haar verleden.

Als schepen voor Sport zorgde Ludo voor een inhaaloperatie wat betreft sportinfrastructuur. Ook sporten als  cricket-, rugby en hockey kregen terug terreinen in de stad. Sportevenementen als het WK Gymnastiek, het EK Futsal, de Big Air, de Special Olympics, de World Outgames en de Tour waren de laatste jaren te gast in Antwerpen. In 2013 kwam de bekroning toen de Scheldestad Europese Sporthoofdstad werd. Vanaf 2017 is  Antwerpen de startplaats van De Ronde van Vlaanderen.

Wie Antwerpen zegt, zegt diamant. Ondanks de crisis wist Ludo er mee voor te zorgen dat Antwerpen het wereldcentrum van de diamant bleef.

Sportfan op en naast het veld

Ludo is niet alleen een fervent Antwerp-supporter, maar zelf ook een actief sporter. Marathons, triatlons, boksen, zwemmen, lopen en tennis hebben voor hem geen geheimen meer. Als ijsbeer zwemt hij ook ’s winters en beoefent hij het ganzenrijden, een folkloresport in de Antwerpse polders. Als toeschouwer geniet hij van zowat alle sporten, met speciale aandacht voor de G-sport.

Ludo gelooft in stadslandbouw en besteedt dan ook veel aandacht aan zijn stadstuin.

Tenslotte geniet Ludo van lezen. Tot zijn favorieten behoren ‘De Groote Oorlog’ van Sophie De Schaepdrijver, ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind, ‘Beethoven’ van Jan Caeyens, ‘De Boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek en ‘Karakter’ van F. Bordewijk.