World Cup Triatlon komt naar Antwerpen

Door Ludo Van Campenhout op 14 september 2017, over deze onderwerpen: Algemeen, Antwerpen, Sport

De stad Antwerpen pakt in juni 2018 uit met een groots triatlonfestival. Sporting A en de Vlaamse Triatlon & Duatlon Liga haalden een World Cup binnen waardoor enkele wereldtoppers naar de Scheldestad zullen afzakken. Naast het topsportevent komt er ook een breedtesportluik en worden er verschillende wedstrijden georganiseerd voor alle niveaus en leeftijden. Decor voor het triatlonfestival wordt het Eilandje. Zwemmen doen alle deelnemers in de dokken aan het MAS.

Antwerpen heeft een triatlontraditie en Sporting A zet die voort. Aan ambitie is er alvast geen gebrek: de nieuwe stadstriatlon wil iedereen aanspreken en moet de grootste van België worden.

Triatlontoppers doen mee aan World Cup op 17 juni

De World Cup is een reeks van internationale topwedstrijden waaraan de beste triatleten van de wereld deelnemen. Door het sterke deelnemersveld, de korte afstand, de kleine plaatselijke rondes en het onvoorspelbare wedstrijdverloop staat de World Cup garant voor spanning en spektakel. Zowel bij de vrouwen (met o.a. Katrien Verstuyft, Michel Claire en Valerie Barthelemy) als bij de mannen (met o.a. Marten Van Riel en Jelle Geens) behoren er Belgen tot de wereldtop. Zij zijn er zeker bij en proberen om de 750 meter zwemmen, de 20 km fietsen en 5 km lopen als snelste af te werken. Het is bijna 20 jaar geleden dat een wedstrijd van dit niveau werd georganiseerd in België.

Recreatieve triatleten geven beste van zichzelf tijdens Triatlonfestival op 16 en 17 juni

Jaar na jaar wordt de triatlonsport populairder. Deze gloednieuwe stadstriatlon wil het grote publiek bereiken door sport en beweging aan sfeer en beleving te koppelen. Dankzij een reeks van alternatieve wedstrijden en afstanden, kan iedereen kennismaken met triatlon. Zo is er de keuze uit een 1/4de en een 1/8ste triatlon:

1/4de: 1000 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen;
1/8ste: 500 m zwemmen, 10 km fietsen en 5 km lopen.

Naast de twee afstanden staan er ook nog kennismakingswedstrijden voor kinderen, families, teams en bedrijven op het programma.

Triatlon met zicht op Het Eilandje

Zowel het zwemmen, het fietsen al het lopen gebeuren op het Eilandje, tussen het MAS en het nieuwe Havenhuis. Start en finish liggen aan het MAS. De zwemproef vindt plaats in de dokken rond het MAS, een unieke gelegenheid. Zo zwemmen de elite-triatleten in het Willemdok, de recreanten duiken dan weer in het Willem- en Bonapartedok. Met enkele (bescheiden) hellingen en kasseien op het parcours kan de nieuwe stadstriatlon misschien zelfs meedingen naar de titel ‘triatlon voor Flandriens’.

Een hart voor triatlon

Dat Antwerpen een hart voor triatlon heeft, valt niet te betwisten. Met de Ironman 70.3 stond er tussen 2006 en 2012 eerder al 7 jaar toptriatlon op de evenementenkalender van de stad en met de Antwerp Triatlon kwamen de recreanten van 2013 tot en met 2015 dan weer aan hun trekken. Dit nieuwe triatlonfestival is als het ware de kruisbestuiving en combineert zowel het topsport- als het breedtesportgegeven in één sportevenement. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is