Nieuwe sporthal De Rode Loop 2 in Merksem officieel geopend

Door Ludo Van Campenhout op 5 oktober 2018, over deze onderwerpen: Algemeen, Antwerpen, Sport
Sporthal De Rode Loop 2

Vandaag, vrijdag 5 oktober, is sporthal De Rode Loop 2 in Merksem officieel geopend. Met de opening van deze gloednieuwe sportaccommodatie komt Sporting A opnieuw tegemoet aan de steeds groeiende vraag naar sportinfrastructuur.  

Sportcentrum De Rode Loop in Merksem is uitgebreid met een extra sporthal. Sinds september zijn er al enkele sportclubs actief in de gloednieuwe sporthal De Rode Loop 2. Ze werd gebouwd tussen de bestaande sporthal en de atletiekpiste.

Er zijn enkel nog werken bezig aan de bestaande inkomzone. Wanneer die voltooid zijn, heeft sportcentrum De Rode Loop een moderne inkomzone met toegang tot beide sporthallen, waardoor het sportcomplex een harmonisch geheel vormt. Het einde van alle werken is voorzien in december 2018.

Sporthal op maat voor G-sport

“De Antwerpse sporthallen en zwembaden zijn toegankelijk voor mensen met een beperking”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout, “maar bij deze hal gingen we nog iets verder: van bij het ontwerp ging speciale aandacht naar rolstoelsporten”. Het resultaat is een sporthal volledig op maat van sporters met een fysieke beperking. Zo  heeft hij een aangepaste sportvloer, grotere kleedkamers en meer aangepaste toiletten.’

Ook in de nieuwe inkomhal en de buitenaanleg wordt met toegankelijkheid rekening gehouden.  Bovendien komen er meerdere parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. De sporthal wordt zo toegankelijk voor iedereen.

Duurzaam gebouw

Zoals bij alle bouwprojecten van de stad is duurzaamheid ook bij de bouw van deze tweede sporthal een belangrijk aspect. Door duurzaam te bouwen spaart de stad energie en beschermt ze het milieu, zonder dat de sporters aan comfort moeten inboeten.

Zo hebben de kleedkamers een groendak en maken de toiletten gebruik van gerecupereerd regenwater. Op alle plaatsen is er ledverlichting gebruikt en de ramen en deuren zijn voorzien van heel goed isolerend driedubbel glas. Het water voor de douches wordt verwarmd door zonneboilers en op het dak wordt energie gewonnen dankzij zonnepanelen. Voor de bekleding van de buitengevel werd gebruik gemaakt van Thermowood. Dat is een duurzame houtsoort, waarbij in het verwerkingsproces geen chemicaliën worden gebruikt. 

Voor het binnenklimaat is er gekozen voor een techniek waarbij er geen gerichte luchtstroom meer is, maar een gelijke spreiding van de toegevoerde lucht. Daardoor zijn de luchtkwaliteit en temperatuur in de hele ruimte dezelfde en is er geen luchtbeweging voelbaar. Dat komt niet alleen het comfort van de sporters, maar ook het totale energieverbruik ten goede.

Om de biodiversiteit te stimuleren, komen er binnenkort op het dak ook nog bijenkorven en een insectenhotel.

Sportinfrastructuur in Antwerpen

Dankzij deze nieuwe sporthal heeft de stad Antwerpen nu 33 (school)sporthallen waarin sportievelingen zich kunnen uitleven tijdens hun favoriete sport. Verder zijn er nog 9 overdekte zwembaden, 2 openluchtzwembaden en 12 openluchtsportlocaties. Om aan de toenemende vraag naar sportinfrastructuur te voldoen, investeert Sporting A voortdurend in nieuwbouw én renovatie. Tegelijk wordt er hard gezocht naar andere oplossingen, zoals het gedeeld gebruik van onder andere schoolsportinfrastructuur.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is