Meer mogelijkheden voor triatleten en langeafstandszwemmers?

Door Ludo Van Campenhout op 24 april 2018, over deze onderwerpen: Sport, Vlaams Parlement

 

Triatlon is in ons land aan een opmars bezig. Meer en meer mensen willen deze sport beoefenen. Daardoor is er ook een toenemende vraag naar mogelijkheden om aan langeafstandszwemmen te doen.

Ludo Van Campenhout: ‘Door de vele recreatieve zwemmers in domeinen met een strandzone, is het vaak onmogelijk om daar trainingen voor langeafstandszwemmers te organiseren. Op de wedstrijdbaan voor roeiers en kajakkers in Willebroek wordt daarom binnenkort één van de acht aanwezige banen opengesteld voor triatleten.

Onlangs werd een ministerieel besluit bekrachtigd dat een wettelijk kader voorziet om leden van zwemclubs toe te laten in open water te trainen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor clubs die een aanvraag indienen om langeafstandszwemmers de mogelijkheid te bieden in open water te trainen.

Tijdens de commissie sport op 19 april in het Vlaams Parlement vroeg Ludo Van Campenhout aan Minister van sport Philippe Muyters of een uitbreiding van de toelating om in open water te zwemmen tot de mogelijkheden behoort.

Ludo Van Campenhout: ‘Ook in andere regio’s in Vlaanderen is er immers een grote vraag naar mogelijkheden voor clubs om trainingen voor triatleten te kunnen organiseren. Daarom vroeg ik de minister naar zijn standpunt over een uitbreiding van de toelating om in open water te zwemmen.’

‘In zijn antwoord wees de minister er op dat veel van de open waters niet voldoen aan een aantal VLAREM-richtlijnen die gelden voor recreatieve zwemzones, zodat er niet zomaar toelating kan worden verleend om te zwemmen. Zo hebben ze bijvoorbeeld vaak geen strandzone, maar langeafstandszwemmers en triatleten hebben die niet nodig. Zij kunnen gewoon gebruiken maken van de steigers’, aldus Ludo Van Campenhout.

‘Positief is dat minister Muyters duidelijk liet verstaan dat hij vragende partij is voor het uitbreiden van de trainingsmogelijkheden in open water door het aanpassen van de VLAREM-normen. Belangrijk daarbij is dat hij zijn administratie al een voorstel liet uitwerken om de voorwaarden voor openwaterzwemmen of langeafstandszwemmen te versoepelen. Dat voorstel werd overgemaakt aan minister Schauvlieghe, maar omdat er nog geen antwoord is gekomen kon de minister nog geen details geven, wat natuurlijk logisch is. Ik vertrouw er echter op dat minister Muyters zijn schouders onder dit dossier zal blijven zetten’, zo besluit Ludo Van Campenhout.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is